Creatica Media http://creatica.ro - brands come true Mon, 10 Jun 2013 07:29:18 +0000 en-US hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.5.1 Pietricelele „inofensive” din pantofii marketingului http://creatica.ro/uncategorized/pietricele-inofensive-pantofii-marketingulu/ http://creatica.ro/uncategorized/pietricele-inofensive-pantofii-marketingulu/#comments Fri, 21 Sep 2012 14:12:37 +0000 creatica http://creatica.ro/?p=1 de Dragos Alexa (managing partner)

Comoditatea mi se pare cea mai răspândită „boală” din lume. Nu lenea, ci comoditatea. Adică de a face foarte multe lucruri cu cât mai puțin efort investit.

Poate nu o dată ai simțit și tu că e mult mai comod să-ți continui drumul, deși în piciorul drept ai o mică pietricică stânjenitoare. Mai ales dacă ne grăbim, mai ales dacă e important să facem ceva exact în acel moment, suntem dispuși, chiar programați poate să putem răbda, să putem trăi și acompaniați de mici jene.

La fel, în viața de companie, micile pietricele din pantoful departamentului de marketing pot fi suportate fără nicio problemă. Aceste pietricele ar putea fi:

 • Niște fluturași prost tipăriți dar care trebuie să „plece urgent”;
 • O mică eroare pe site – de exemplu, RSS-feed-ul nu funcționează de trei luni;
 • Sau cine știe ce „nimicuri” care nu-ți dai seama cât de tare te jenau decât în momentul în care, într-o zi apuci să scuturi pantoful de toate pietricelele. În acel moment, senzația aceea de relaxare, când încalți din nou pantoful, este una dintre cele mai puternice senzații de bine.

Și totuși erau doar niște pietricele.

E foarte important să nu lăsăm pietricelele să se adune, să le permitem să ne jeneze sau, mai rău, să ne provoace răni. Corectează din timp tot ce poți chiar dacă ți se par lucruri minore.

 

Fiți creativi, în fiecare zi!

]]>
http://creatica.ro/uncategorized/pietricele-inofensive-pantofii-marketingulu/feed/ 0
Câte motive vrei ca să lucrezi cu un consultant de marketing? http://creatica.ro/uncategorized/cate-motive-vrei-ca-sa-lucrezi-cu-un-consultant-de-marketing/ http://creatica.ro/uncategorized/cate-motive-vrei-ca-sa-lucrezi-cu-un-consultant-de-marketing/#comments Mon, 17 Sep 2012 18:04:12 +0000 creatica http://creatica.ro/?p=15

de Dragos Alexa (managing partner)

Să nu mă înțelegi greșit: știu că nu ai nevoie de motive. Tot ceea ce voi face este să îmi aduc aminte sau să centralizez aceste informații pentru cei care nu le știu. De cele mai multe ori e necesar chiar de la prima întâlnire să fie enunțate, tocmai pentru a clarifica lucrurile și mai ales pentru a nu crea supra-așteptări.

Notă: de curând am întâlnit primii clienți (din viața mea) care mi-au cerut de la „prima întâlnire” asigurări legate de partea de consultanță continuă – asigurări legate de faptul că nu voi furniza doar un plan sau o listă de soluții, ci și că voi fii prezent să urmăresc implementarea lor. Mai mult, mi-au oferit bugete lunare pe acest capitol. Mi-a stat inima în loc, pe cuvânt. Așadar:

 1. Consultantul de marketing este cel mai bun arbitru între tine, ca și companie, și agenția ta de publicitate – este cel care te va învăța, care va lucra împreună cu tine pentru a cere exact ce ai nevoie din partea agenției tale; în România există foarte puține agenții care știu să îți traducă nevoile, să citească printre rânduri și să deslușească împreună cu tine ceea ce ai nevoie combinat cu ceea ce îți dorești. În plus, este cel care te va ajuta să controlezi calitatea serviciilor primite din partea furnizorilor tăi atât pe partea de creație. cât și pe partea de producție publicitară.
 2. Consultantul de marketing te va ajuta să-ți faci o idae clară asupra implicațiilor acțiunilor tale de marketing – ce buget vei avea nevoie, ce alte departamente trebuiesc sincronizate/ implicate, care sunt posibilele pericole ce s-ar putea să le întâmpini.
 3. Prin consultanță de calitate vei știi, vei putea să iei decizii mai corecte – niciodată nu vor exista garanții în ceea ce privește marketingul; consultantul de marketing te va informa însă corect în legătură cu toate aspectele unor situații concrete: să faci sau să nu faci o campanie pe radio, să participi sau nu ca și sponsor al unui eveniment, să recunoști o oportunitate de comunicare sau să îți planifici corect promovarea viitoarele produse. Să nu ne mai mințim! TOT ceea ce faci în legătură cu compania ta are conotații globale ancorate în special în partea de marketing.
 4. Pentru că Consultantul de marketing are nevoie de toate detaliile intime din spatele afacerii, detalii pe care i le vei da asemenea unui psiholog personal, va știi să te protejeze și, atunci când este cazul, să te cenzureze în relația ta cu publicul ori cu angajații tăi – comunicarea fie ea internă sau externă este cheia principală în ceea ce privește Succesul; și nu mă refer aici la abilitatea de a exprima informații sau de a îți crea o charismă în jurul discursului tău.
 5. Deși este plătit, deși are un interes profund economic în ceea ce te privește, adevăratul consultant de marketing este conștient de cel mai important lucru din meseria sa: faptul că succesul tău este SINGURA modalitate prin care poate avea SUCCES. Nici nu profesionist normal la cap nu își va permite să te mintă, să te înșele sau să te îmbrobodească doar pentru a încasa un dulce onorariu plătit pe oră. Fără un parteneriat de lungă durată și o consiliere în detaliu, nici tu, și deci nici el, nu veți dobândi ceea ce contează cu adevărat: Succesul.
Nu mai vorbesc de faptul că colaborarea cu un consultant de marketing nu exclude prezența unui departament de marketing puternic în companie condus chiar și de un director de marketing. Am mai spus-o: cele două entități colaborează.

În mică măsură s-ar putea să fiu puțin subiectiv în ceea ce privește subiectul. Fac partea de consultanță de ceva timp și, nici nu îți imaginezi cât de importantă poate fi acest tip de „Sfătuire”. Ce vreau însă să înțelegi este că, cred cu adevărat că dacă antreprenorii zilelor noastre ar înțelege adevărata importanță a consultanței în marketing, multe companii nu s-ar mai afla, chiar și în timp de criză, în vreun impas. Repet, marketingul este întotdeauna parte din soluție.

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

]]>
http://creatica.ro/uncategorized/cate-motive-vrei-ca-sa-lucrezi-cu-un-consultant-de-marketing/feed/ 0
Dăunătorii din marketing și branding http://creatica.ro/branding/daunatorii-din-marketing-si-branding/ http://creatica.ro/branding/daunatorii-din-marketing-si-branding/#comments Tue, 11 Sep 2012 18:07:57 +0000 creatica http://creatica.ro/?p=18 Din fericire, toată lumea este vinovată: și cei care au înșelat vreodată clienți și clienții care nu și-au respectat angajamentele și cei care nu au consumat niciodată servicii de marketing sau branding.

Ceilalți specialiști

De foarte multe ori când mă întâlnesc cu un client nou, există o scurtă discuție legată de modul în care s-a colaborat cu agenția anterioară. Având în vedere că tocmai acea discuție pe care o am cu ei este indicatorul că ceva nu a funcționat, este important să aflu „unde a fost buba”.  Am auzit tot felul de istorisiri ciudate, care indică dovezi clare de neprofesionalism din partea multor agenții sau specialiști din domeniul în care lucrez. În aceste cazuri, din păcate, există sindromul lui „și eu de unde să știu că mă învață prost”. Cei mai mulți clienți, la începutul afacerii lor, au parte de experiențe cu oameni, care în 80% din cazuri, există în această industrie doar pentru bani și pentru micile furtișaguri (materializate, în special, prin lipsa de calitate a serviciilor prestate sau a adaosurilor exagerate din producția publicitară). Bineînțeles că ar trebui să mă intereseze doar ce fac eu. Mi-aș dori sincer, să pot să fac asta – să îmi văd de treabă. Din păcate însă, păcatele altora se răsfrâng și asupra mea pentru că, deși lucrez doar pe bază de recomandare, lupta pe care trebuie să o port cu neîncrederea clienților mei în meseria mea este extrem de obositoare.

Să nu mă înțelegi greșit! Din fericire, nu întotdeauna e vina agențiilor „anterioare” pentru eșecul unui parteneriat de acest gen.

Clienții imposibili…

… există și, din fericire, nu suferă de nicio boală. Nici a prostiei și nici a incompetenței, după cum ai fi înclinat să crezi. Acești clienți sunt favoriții mei pentru că sunt acei clienți care trebuie „traduși”, trebuie înțeleși și împreună cu ei au nevoie să găsim Calea. Asta nu înseamnă că de fiecare dată îmi iese.

Singurele păcate ale unor astfel de clienți pot fi cele legate de:

 • Indecizie – nu se pot hotărî nicicum care e soluția de aprobat;
 • Lipsa de curaj – nu va exista niciodată soluția perfectă ci cea care presupune cât mai puține riscuri;
 • Lipsa bugetului – nimic nu se poate face fără bani (așa cum spuneam ieri, suficienți încât să faci acțiunile de care ai nevoie).

 

Restul

Aici mă voi include și pe mine. Și eu sunt, recunosc, „di vină”. Preocuparea mea legată de împărtășirea experiențelor mele s-a materializat doar în ultimul an. Aș fi putut începe acest proces acum 5, 6 ani și poate că în acest moment aș fi fost responsabil pentru mult mai multe „minți deschise”.

Mulțumesc, și pe această cale, tuturor celor care îmi scriu și îmi împărtășesc experiențele lor izvorâte din ceea ce au învățat de pe acest blog.

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: pestmanagementsydney.com

]]>
http://creatica.ro/branding/daunatorii-din-marketing-si-branding/feed/ 0
Porția optimă de marketing – cât ai nevoie http://creatica.ro/uncategorized/portia-optima-de-marketing-cat-ai-nevoie/ http://creatica.ro/uncategorized/portia-optima-de-marketing-cat-ai-nevoie/#comments Sun, 09 Sep 2012 18:12:31 +0000 creatica http://creatica.ro/?p=24  

de Dragos Alexa (managing partner)

Mai ții minte când eram mici, cât de mult le plăcea părinților noștri să mâncăm tot din farfurie. Dacă mâncai doar un șnițel aproape că era cu supărare, însă dacă mâncai trei sau patru erai copil mare. Într-un fel cred că și în marketing s-a împământenit ideea că “mult e bine”.

De fapt, nu e așa. De fapt e normal să mănânci în funcție de organismul tău, de cât ai nevoie. Și aici mă refer la mărimea organismului corporatist și nu la apetit sau la cât poți duce.

Deși poate sună ciudat din partea unui om de marketing extern unei companii, a unei persoane care trăiește din cât consumă clienții, mi se pare extrem de important să înțelegi că există contexte în care prea mult marketing strică, că e nevoie să lași compania să crească și, în funcție de această creștere, să mărești bugetele de marketing. Am mai discutat acest lucru și în alte articole și ce vreau să-ți aduc aminte este că marketingul trebuie să-l faci atât cât ai nevoie și, foarte important, constant – fără întreruperi.  E important să ne uitam cu atenție la noi, să decidem singuri sau cu cineva de specialitate cât e nevoie pentru a crește sănătos.

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: http://www.mealsandwheels.com

]]>
http://creatica.ro/uncategorized/portia-optima-de-marketing-cat-ai-nevoie/feed/ 0